luni, 7 decembrie 2015

CRIZA EPILEPTICACriza epileptica este definita ca o aparitie tranzitorie a semnelor si/sau simptomelor datorate unei activitati neuronale anormale, excesive sau sincrone in creier. Aceasta se manifesta clinic prin convulsii repetate, de-a lungul vietii, care afecteaza controlul miscarii, al vederii si vorbirii, chiar al starii de cunostinta. Netratata, boala se poate agrava, iar starile de rau pot deveni din ce in ce mai dese.
Dupa criza bolnavul nu isi aminteste nimic. Criza de epilepsie insotita de excitarea intregii scoarte cerebrale este numita criza grand mal/GM. Criza epileptica, insotita de excitarea unor zone mai reduse este numita petit mal /PM.
In caz de grand mal, bolnavul tipa brusc, isi pierde cunostinta si cade. In cursul caderii se poate si accidenta. Musculatura scheletului se contracta tonic, apoi incepe sa se contracte clonic. In faza tonica si muschii respiratori se contracta, bolnavul nu respire (apnee). Dupa faza tonica care dureaza cateva secunde, incep contractiile musculare clonice. In aceasta faza bolnavul isi poate musca gura, limba.
Pe durata crizei bolnavul este inconstient, are ochii deschisi, pupilele dilatate, nu reactioneaza la lumina. De asemenea, inconstient, poate urina sau defeca. Dupa criza, bolnavul cade intr-un somn adanc care dureaza cateva minute sau ore. Dupa trezire nu isi aminteste nimic.
In caz de petit mal, bolnavul isi pierde cateva secunde cunostinta. Privirea este fixa, iar persoana este absenta. Pielea este deosebit de palida. In anumite grupuri musculare apar crampe.
Convulsiile pot parea ciudate si pot speria. Este foarte important ca cei din jur sa-i aminteasca persoanei sa-si ia medicamentele si sa-l ajute sa se aseze in cazul in care este in picioare si pe punctul de a-si pierde cunostinta.
Daca pacientul isi pierde cunostinta sau cade, trebuie asezat pe pat, intins pe o parte, pentru a nu se ineca. Totodata slabiti-i cravata sau orice alt obiect vestimentar sau accesoriu din jurul gatului. Ii puteti introduce intre dinti o batista sau un tifon steril, facut sul, pentru a-l impiedica sa-si inghita limba, insa evitati corpurile mici pe care le poate inghiti.
Somnul insuficient, consumul de alcool, stresul emotional sau hrana nesanatoasa, intrucat acestea pot provoca o noua criza. Exista insa si situatii in care bolnavul nu-si pierde cunostinta. In cazul in care epilepticul nu-si revine dupa 5-10 minute sau face mai mult de o criza epileptica in decurs de o ora, este esential sa chemati de urgenta ambulanta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu